ST stämmer Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2017-05-05
En ST-medlem inom Kriminalvården som använt pepparsprej mot en aggressiv klient fälldes i myndighetens personalansvarsnämnd och fick löneavdrag. Men ST anser att kriminalvårdaren agerat enligt regelboken och stämmer Kriminalvården inför Arbetsdomstolen.

Personal inom Kriminalvården får i vissa kritiska lägen använda OC-sprej, pepparsprej, mot intagna och häktade. Vätskan innehåller ett ämne som ger smärta i ögonen och tvingar personen att blunda, vilket kan minska risken för fysiskt våld och skador.

Myndighetens föreskrifter anger att OC-sprej får användas när andra metoder inte bedöms tillräckliga eller ändamålsenliga. Det sägs också att metoden bara bör användas om skadeverkningarna kan antas bli mindre än vid ett fysiskt ingripande.

Den händelse som ST-medlemmen fälldes för inträffade när han och tre kolleger skulle hämta en klient på häktet i Nyköping. Denne hade hotat häktespersonalen under en längre tid och uppträtt förvirrat, och skulle föras till en psykiatrisk intensivvårdsavdelning för bedömning.

När de fyra i insatsgruppen stod utanför bostadsrummet och försökte få kontakt bankade klienten med en termos mot väggen och sade ”kommer ni in så ska jag mörda er”.

Klienten var tidigare elitidrottare och fysiskt vältränad. ST-medlemmen, som var gruppchef vid ingripandet, gjorde bedömningen att uppgiften inte skulle kunna genomföras utan våld. Han bestämde sig för att använda pepparsprej för att minimera våldsanvändningen.

Men enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd var det inte försvarligt att använda pepparsprej i den situationen. I stället borde insatsgruppen ha ingripit ”med kroppskraft” i klientens bostadsrum. Nämnden skriver i sitt beslut att man ser allvarligt på det inträffade och att kriminalvårdaren därför får tio dagars löneavdrag.

Den anställde har nu med hjälp av ST stämt Kriminalvården inför Arbetsdomstolen för att få beslutet undanröjt. STs förbundsjurist Veera Littmarck hävdar i stämningsansökan att kriminalvårdaren följt regelverket och inte kan lastas för sitt agerande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.