Kriminalvården stäms i Arbetsdomstolen

KRIMINALVÅRDEN2017-03-01

Kriminalvården stäms inför Arbetsdomstolen av IF Metall, sedan en av förbundets medlemmar nekats anställning vid myndigheten på grund av övervikt. Facket kräver ersättning med 150 000 kronor.

IF Metall hävdar i sin stämningsansökan att deras medlem diskriminerats på grund av sin vikt, skriver Mariestads-Tidningen. Medlemmen har vikarierat inom Kriminalvården i flera perioder. Men när han sökte den interna grundutbildningen till kriminalvårdare för tredje gången fick han besked om att han aldrig skulle klara grundkraven:

”Hon sa att jag aldrig skulle klara de fysiska proverna på grund av min övervikt. Det var en jävla käftsmäll att höra det,” sade mannen i en intervju i Mariestads-Tidningen sedan han fått besked i höstas. Verksamhetschefens budskap var att han kunde komma tillbaka när han gått ner i vikt.

Enligt IF Metall har Kriminalvården missgynnat mannen genom att med hänvisning till övervikten neka honom en förnyad visstidsanställning som kriminalvårdare. Förbundet yrkar på att medlemmen får en diskrimineringsersättning om 150 000 kronor. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA