Kriminalvården stäms i Arbetsdomstolen

KRIMINALVÅRDEN2017-03-01
Kriminalvården stäms inför Arbetsdomstolen av IF Metall, sedan en av förbundets medlemmar nekats anställning vid myndigheten på grund av övervikt. Facket kräver ersättning med 150 000 kronor.

IF Metall hävdar i sin stämningsansökan att deras medlem diskriminerats på grund av sin vikt, skriver Mariestads-Tidningen. Medlemmen har vikarierat inom Kriminalvården i flera perioder. Men när han sökte den interna grundutbildningen till kriminalvårdare för tredje gången fick han besked om att han aldrig skulle klara grundkraven:

”Hon sa att jag aldrig skulle klara de fysiska proverna på grund av min övervikt. Det var en jävla käftsmäll att höra det,” sade mannen i en intervju i Mariestads-Tidningen sedan han fått besked i höstas. Verksamhetschefens budskap var att han kunde komma tillbaka när han gått ner i vikt.

Enligt IF Metall har Kriminalvården missgynnat mannen genom att med hänvisning till övervikten neka honom en förnyad visstidsanställning som kriminalvårdare. Förbundet yrkar på att medlemmen får en diskrimineringsersättning om 150 000 kronor.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.