”Kris för förtroendet för välfärden”

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-03-03

Krisen i Försäkringskassan handlar om förtroendet för en stor del av hela den svenska välfärdspolitiken, skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, i en debattartikel.

Sjukförsäkringsreformen har krävt mycket av Försäkringskassan och dess personal, skriver Ulf Kristersson i Dagens Nyheter:

”Jag har haft förmånen att träffa många medarbetare i Försäkringskassan de senaste månaderna, som visar både hängivenhet och entusiasm inför sitt lika svåra som viktiga uppdrag i den svenska välfärdspolitikens absoluta kärna. Ändå hamnar Försäkringskassans medarbetare ofta i medial snålblåst när en försäkrad egentligen är missnöjd med själva reglerna i socialförsäkringen. Jag inser att det känns tufft.”

Enligt socialförsäkringsministern är Försäkringskassan nu inne i en mer normal utveckling. Myndigheten måste anpassa sig till sin budget, för i längden kan ingen regering gång på gång bevilja extra anslag, skriver han, och noterar att Försäkringskassan väljer att prioritera handläggningen och korta kötider:

”Jag har stor respekt för hur svårt det är att genomföra förändringar i komplexa välfärdssystem samtidigt som man ständigt är granskad och ifrågasatt. Mina fyra år i Stockholms socialtjänst har lärt mig någonting om detta. Men denna resa handlar i längden om förtroendet för en stor del av hela den svenska välfärdspolitiken: Rättvisa, empati, effektivitet och hjälp på vägen tillbaka till egen försörjning. Jag är övertygad om att Försäkringskassans medarbetare vill ta den utmaningen fast den är svår.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tomas Jonsson (ej verifierad) tors, 03/03/2011 - 17:38
Kejsaren utan kläder.....
Inlagt av Eva (ej verifierad) ons, 03/09/2011 - 04:39
Ja dom är väl så illa tvungna för att dom jobbar där. Det är nog många av hans medarbetare på FK som mår väldigt dåligt. Det kan inte vara lätt att utförsäkra svårt sjuka människor. Det är inte bara siffror dom arbetar med utan människor. Jag tycker synd om dom och att de borde protestera mot detta vansinne, enligt mig.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA