Kritik mot flytt av Strålsäkerhetsmyndigheten

OMLOKALISERING2017-08-31
Det finns en risk för att Sverige ställs utan en väl fungerande strålsäkerhetsmyndighet, hävdar Björn Hasselgren, teknologie doktor vid Kungliga tekniska högskolan i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I går fattade regeringen sitt formella beslut om att flytta sätet och 120 av Strålsäkerhetsmyndighetens tjänster till Katrineholm.

Björn Hasselgren är ledamot av Strålsäkerhetsmyndighetens avfallsnämnd, som ger myndigheten råd i frågor om kärnavfall. Han är mycket bekymrad över regeringens beslut och menar att flytten hotar strålsäkerheten i Sverige.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att beslutet medför ”en risk för att Sverige ställs utan en väl fungerande strålsäkerhetsmyndighet, mitt i en process där en prövning av Sveriges framtida kärnavfallsverksamheter pågår, och där vi behöver en kompetent Strålsäkerhetsmyndighet mer än någonsin!”.

Björn Hasselgren anser att det finns få statliga myndigheter i landet som har ett så komplicerat och kvalificerat uppdrag som Strålsäkerhetsmyndigheten. Närheten till forskningsmiljöer, högt utbildade personer och en attraktiv anställningsort är avgörande för att myndigheten ska kunna rekrytera den specialistkompetens som krävs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.