Kritik mot minskad ombordbemanning

SPÅRTRAFIK2016-04-20
Huvudskyddsombudet på SJ har begärt hjälp från Arbetsmiljöverket i en strid mot neddragningar av ombordpersonal på regionaltåg.

SJ planerar enligt huvudskyddsombudets skrivelse att från 2 maj ändra grundbemanningen på regionaltågen X40 så att det förutom lokföraren endast ska finnas en ombordpersonal på varje tåg. Det innebär arbetsmiljörisker och säkerhetsrisker, anser huvudskyddsombudet, som lämnat en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren. Arbetsgivaren har dock svarat att man inte tänker ompröva beslutet.

Problemet gäller enligt anmälan tåg som har flera hopkopplade enheter som inte går att förflytta sig mellan, förutom då tåget står på en station. Om man till exempel blir tvungen att evakuera resenärerna ute på ett spår blir det svårt för den ende ombordvarande anställde att hantera situationen, påpekas det i skrivelsen. Riskerna anses också öka också vid brand och vid hot- och våldssituationer.

SJs regionaltåg trafikerar främst Mälardalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.