Kritik mot statlig tillsyn

KEMI2006-02-27

Riksrevisionen riktar allvarlig kritik mot hur Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna utövar tillsyn av tillverkare och importörer av kemiska produkter.

Enligt Riksrevisionens granskning inspekterar Kemikalieinspektionen, KemI, mindre än hälften av de företag som anmält sin verksamhet under en löpande femårsperiod.

Och eftersom KemI utfärdar förelägganden om att rätta till brister på vartannat inspekterat företag är risken stor att brister finns också på de företag som inte inspekteras, konstaterar Riksrevisionen.

Dessutom finns ett mörkertal av företag som inte anmält sin verksamhet till KemI, men ändå sysslar med kemiska produkter. Enligt KemIs egen uppskattning rör det sig om 10-20 procent av alla berörda företag.

KemI för ett register över kemiska produkter som bygger på att företagen lämnar uppgifter om de produkter som tillverkas och importeras. Riksrevisionen riktar kritik mot att uppgifterna krävs in i februari året efter att produkterna introducerats på marknaden.

”Detta innebär att användarna kan nås av kemiska produkter som inte är kända av KemI. Om företagen inte har tagit sitt ansvar kan viktig information till användarna saknas om exempelvis skyddsutrustning som behövs för att undgå skador.”

Riksrevisionen påpekar också att KemI tar in kemikalieavgifter som ska gå till att finansiera tillsynen. Men enligt revisionen är det bara drygt 12 miljoner av 57 som används för tillsynsverksamheten och det mesta av avgifterna går alltså till andra ändamål än de avsedda.

Riskrevisionen uppmanar regeringen att se över systemet för kemikalieavgifter och förtydliga ansvarsfördelningen mellan Kemikalieinspektionen, länsstyrelserna och kommunernas tillsynsmyndigheter för att få en effektivare tillsyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA