Kritik mot utredningsförslag

JORDBRUKSVERKET2009-02-06

Jordbruksverket är kritiskt till förslaget att renodla verkets uppgifter till jordbruks- och lantbruksfrågor. Verket vill enligt ett pressmeddelande behålla också djurskyddet.

Utredaren Gerhard Larsson föreslog igår att de fyra myndigheterna Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Fiskeriverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt ska omorganiseras till tre myndigheter (se länk till artikel ovan till höger). Enligt förslaget ska Jordbruksverkets uppgifter renodlas till att omfatta jordbruksfrågor och landsbygdsutveckling. Djurskyddet skulle flyttas till en ny livsmedelssäkerhetsmyndighet.

– Vi är för en myndighetsstruktur som innebär en samlad kompetens och helhetssyn på jordbruk och djurfrågor. Utredningens förslag om att placera alla djurfrågor i en ny livsmedelssäkerhetsmyndighet går däremot i en annan riktning. Djur är dessutom så mycket mer än mat, inte minst med tanke på djurskyddets betydelse för sällskapsdjuren, säger verkets generaldirektör Mats Persson i pressmeddelandet.

Camilla Eriksson, ST inom Jordbruksverket, är också kritisk till utredarens förslag. Hon säger till Radio Jönköping att djurskyddet och jordbruksfrågorna är sammanlänkade:

– Jag ser inte den bild som utredaren ser. Djur är så mycket mer än livsmedel. Jag hoppas att det ligger fler förslag i utredningen och detta inte är det enda förslaget.

Enligt utredaren berörs 150 årsarbeten vid Jordbruksverket av förslaget att flytta över djurskyddet till den nya myndigheten. Han föreslår att den delen av den nya myndighetens verksamhet också i fortsättning ska vara förlagd till Jönköping. Totalt över landet berörs cirka 2 300 årsarbeten. Genom omorganisationen ska knappt 200 av dem försvinna – drygt 100 av dem flyttas till andra huvudmän och drygt 50 blir övertaliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA