Kritik mot villkor vid myndighetsflytt

FASTIGHETSMÄKLARINSPEKTIONEN2017-01-25
Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och kräver att den som inte vill följa med säger upp sig själv. Det innebär sämre villkor än om arbetsgivaren säger upp anställningen.

Regeringen har beslutat att Fastighetsmäklarinspektionen med sina 17 anställda ska omlokaliseras i slutet av nästa år. Flytten är en del av regeringens plan att fördela statliga jobb mer jämnt över landet.

Men i de lokala förhandlingarna om villkoren för personalen har parterna inte kunnat komma överens. Arbets­givaren anser att de anställda har arbets­plikt oavsett var i landet verksamheten bedrivs, vilket får till följd att den som inte kan eller vill flytta med till Karlstad måste säga upp sig.

Om myndigheten i stället skulle säga upp dem som inte flyttar med, vilket de fackliga företrädarna ville, hade uppsägningstiden varit dubbelt så lång, de hade sluppit karenstid i a-kassan och fått full tillgång till Trygghetsstiftelsens insatser.

– Man kan göra omlokaliseringar på olika sätt, säger STs ombudsman Mikael Anders­son. På många ställen har man skrivit lokala avtal som utgår från verksam­hetens bästa och personalens behov. Men Fastighetsmäklar­inspektionen vill inte skriva något lokalt avtal alls.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.