Kritiserar krav på ständig effektivisering

DEBATT: STATSFÖRVALTNINGEN2019-10-08
De statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.

Statsbudgetens system för uppräkning av myndigheternas anslag, den så kallade pris- och löneomräkningen, förutsätter att verksamheten kan effektiviseras i samma takt som den privata tjänstesektorn.

"Det är en självklarhet att offentlig verksamhet ska vara varsam med skattemedel", skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i sin debattartikel i Publikt, men konstaterar att systemet inneburit att de statliga myndigheternas resurser årligen urholkats, samtidigt som medarbetare vittnar om ett allt tuffare arbetsliv.

De två debattörerna argumenterar för att det så kallade produktivitetsavdraget ska skrotas. "I praktiken innebär nämligen produktivitetsavdraget att anställda på landets statliga myndigheter tvingas finansiera en del av den egna löneökningen med ökad arbetsbelastning", skriver de, och framhåller Danmarks beslut att avskaffa ett motsvarande produktivitetsavdrag på universitetens och högskolornas budgetanslag som ett gott exempel.

Läs hela debattartikeln här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.