Kunskapscentrum för arbetsmiljö utreds

ARBETSMILJÖ2016-02-02

Regeringen tillsätter två nya utredningar på arbetsmiljöområdet. Den ena ska föreslå omfattning och placering av ett nationellt kunskapscentrum. Den andra ska se över om arbetsmiljöreglerna behöver ändras utifrån regeringens nya arbetsmiljöstrategi.

I anslutning till regeringens nya arbetsmiljöstrategi tillsätts två särskilda utredare inom arbetsmiljöområdet.

Den ena utredningen ska ta fram förslag om ett nationellt centrum för kunskap om arbetsmiljö och utvärdering av arbetsmiljöpolitik. Den andra ska föreslå åtgärder och regler som kan följa av arbetsmiljöstrategin, samt se över reglerna för regionala skyddsombud.

Det nya kunskapscentret ska enligt direktiven inrättas vid en befintlig myndighet eller vid ett lärosäte. Utöver placeringen ska utredaren också ta fram förslag om verksamhetens omfattning och finansiering. Centret får inga nya pengar av regeringen, utan ska finansieras med befintliga resurser inom området.

I samband med arbetet med den nya arbetsmiljöstrategin har ett antal andra frågeställningar identifierats. Den andra utredningen ska därför ta fram beslutsunderlag för eventuella åtgärder och regeländringar med anledning av detta.

Utredaren ska bland annat genomföra en kartläggning av det moderna arbetslivets utmaningar, utifrån nya trender och former för arbete. Utredaren ska också analysera och bedöma om dagens bestämmelser om arbetsmiljöansvar är ändamålsenliga med tanke på det moderna arbetslivets utmaningar. Utredningen ska också särskilt se över de regionala skyddsombudens tillträdesrätt och befogenheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA