Lagar om terrorism "påminner om Stasi"

JURIDIK2005-08-23

Polisen kan få rätt att göra husrannsakan i hemlighet, utan att det skett något brott. Även telefonavlyssning och kameraövervakning kan bli tillåtna utan att det finns någon brottsmisstanke.

Det ska räcka med ett antagande om att ett brott ska genomföras för att polisen ska få tillgripa tvångsmedel. Idag krävs att ett brott ska vara begånget, och en förundersökning inledd.

Syftet med förslaget är att förhindra terrorism och annan grov brottslighet som anses hota viktiga samhällsvärden.

”Stasimetoder”

Om förslaget går igenom ska husrannsakan kunna göras i hemlighet, utan att den som utsatts någonsin får veta om det. Polisen ska också få öppna post och paket i hemlighet.

Men precis som idag krävs först ett domstolsbeslut. Det ska också finnas ett offentligt ombud med vid domstolen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker att förslaget känns obehagligt.

– Att tillgripa tvångsmedel utan att det finns någon misstanke om brott påminner om Stasimetoder, säger hon.

Svår avgränsning

Ett brott som kombineras med ett politiskt motiv kan vara ett terroristbrott, men avgränsningen är svår.

– Man kan fråga sig om lastbilschaufförerna som blockerar vägarna i Frankrike eller trädkramarna är terrorister. En sådan här lag kan lätt leda till missbruk. Det räcker att någon har en tråkig åsikt som inte tilltalar den sittande regeringen, säger Anne Ramberg.

Före detta biträdande riksåklagare Solveig Riberdahl fick för ett år sedan regeringens uppdrag att utarbeta förslaget. Remisstiden går ut den 30 september och den nya lagen kan börja gälla från den 1 januari 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA