Lagförslag ska öka möjligheten att utbyta information

STATSFÖRVALTNING2024-03-20

Regeringen föreslår en ny lag som ska ge myndigheter samt kommuner och a-kassor möjlighet att dela mer information med varandra. Syftet är att bekämpa arbetslivskriminalitet och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Den nya lagen ska göra det möjligt för ett antal utpekade myndigheter att dela information med varandra och med kommuner och a-kassor. Förslaget innebär att både offentliga och sekretessbelagda uppgifter ska kunna utbytas oftare än i dag. Den aktör som har uppgifter som en annan aktör behöver ska lämna ut uppgifterna, både på begäran och på eget initiativ. Utbytet ska ske kontinuerligt och på ett mer effektivt sätt än i dag, exempelvis genom digitalt utbyte.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att mellan 15 och 20 miljarder kronor betalas ut felaktigt från välfärdssystemen varje år. Nio av tio utbetalningar beror enligt regeringen på att felaktiga uppgifter ligger till grund för beslut om ersättningar.

”För att knäcka den organiserade brottsligheten behöver vi strypa den kriminella ekonomin. Regeringen ser allvarligt på välfärdsbrott, felaktiga utbetalningar och arbetslivskriminalitet, inte minst eftersom de bidrar till att den kriminella ekonomin kan verka och växa. För att åstadkomma det behöver staten agera samlat och arbeta mer effektivt. Ett ökat informationsutbyte är ett viktigt steg i den riktningen”, kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson, M, lagförslaget i pressmeddelandet.

De här myndigheterna berörs

De nya reglerna för informationsdelning för att motverka felaktiga utbetalningar omfattar Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket, kommuner och arbetslöshetskassor.

Källa: Regeringen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA