Lagrådet tillstyrker hemlig dataavläsning

RÄTTSVÄSENDET2019-11-19

Lagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.

Regeringens förslag att införa en särskild lag om hemlig dataavläsning ingår i det 34-punktsprogram mot organiserad brottslighet som presenterades i oktober. Nu har lagrådet granskat förslaget och ger i huvudsak klartecken.

Lagförslaget innebär att de brottsbekämpande myndigheterna får möjlighet att efter beslut i domstol använda hemlig dataavläsning när de misstänker allvarlig brottslighet. Det blir ett nytt hemligt tvångsmedel vid sidan om hemlig avlyssning, hemlig rumsavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. Regeringens förslag är att den särskilda lagen om hemlig dataavläsning ska gälla under fem år och därefter omprövas. Lagrådet tillstyrker att lagen omprövas om fem år.

Med hemlig dataavläsning kommer de brottsbekämpande myndigheterna åt uppgifter som antingen finns lagrade i den tekniska utrustningen eller visar hur den används. Vid hemlig avlyssning eller övervakning av elektronisk kommunikation kommer myndigheterna åt uppgifter på väg till eller från någons tekniska utrustning. Vid hemlig kameraövervakning och rumsavlyssning används utrustning som tillhör och i hemlighet monteras av myndigheterna.

Vid hemlig dataavläsning kan myndigheten till exempel aktivera den tekniska utrustningens mikrofon och kamera samt genom GPS få veta var utrustningen finns.

”Ett införande av hemlig dataavläsning medför att de brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att i hemlighet samla in uppgifter om och kartlägga enskilda ökar påtagligt och innebär väsentliga intrång i enskilda människors rätt till respekt för sitt privatliv och sin korrespondens”, konstaterar lagrådet i remissvaret. 

Därför anser lagrådet att ett domstolsbeslut om att ge tillstånd till hemlig dataavläsning skyndsamt ska underställas Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för prövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA