Regeringen föreslår åtgärder mot gängkriminalitet

RÄTTSVÄSENDET2019-10-23
Regeringen lade på tisdagen fram ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Bland de åtgärder regeringen föreslår finns att polisen får möjlighet till hemlig dataavläsning och enklare att använda hemliga tvångsmedel.

Regeringen vill nu införa hemlig dataavläsning utifrån ett omdiskuterat utredningsförslag. Utöver möjligheten att läsa krypterad information vill regeringen också göra det enklare för polisen att använda andra hemliga tvångsmedel i fråga om grov organiserad brottslighet.

”Det är det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Ett mycket ambitiöst paket som omfattar åtgärder på både kort och lång sikt, både nya verktyg för myndigheterna, hårdare straff och ett bättre brottsförebyggande arbete”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.

Regeringens 34-punktprogram togs fram efter överläggningar med alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade av diskussionerna, därför att de ansåg att regeringen inte var beredd att gå tillräckligt långt. Nu lägger regeringen fram programmet ändå, och räknar med att vinna stöd för sina förslag av en majoritet i riksdagen.

Bland de 34 föreslagna punkterna i regeringens program finns också att polisen ska få bättre möjligheter till husrannsakan kopplat till skjutningar och gängmiljöer, obligatorisk häktning för fler brott och en utvidgning av arbetet med snabbare lagföring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.