Snabbare lagföring ska permanentas

RÄTTSVÄSENDET2020-01-31
Den pågående försöksverksamheten med snabbare lagföring i brottmål ska permanentas. Regeringen har uppdragit till sin särskilde utredare Stefan Strömberg att ta fram det nya regelverket.

Sedan januari 2018 har rättsväsendet i norra Stockholm arbetat med en försöksverksamhet kring snabbare lagföring. Försöksverksamheten ska enligt tidigare beslut pågå fram till 2022. Men enligt regeringen har försöket gett så positiva resultat att snabbförfarandet ska göras permanent. Verksamheten har lett till både snabbare lagföring och bättre kvalitet i brottsutredningarna.

”Snabbförfarandet ger en snabb och tydlig reaktion på brotten samtidigt som det frigör utredningsresurser till allvarligare brottslighet. Avsikten är att det ska bli ett arbetssätt som kan användas i hela landet”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Utredaren Stefan Strömberg ska nu föreslå vilka åtgärder som behövs för att permanenta möjligheten att handlägga brottmål i ett snabbförfarande. I uppdraget ingår även andra åtgärder inom brottmålsprocessen. Bland annat att analysera hur systemet med strafföreläggande kan utvecklas för att även i fortsättningen utgöra ett snabbt och effektivt alternativ till prövning i domstol.

Utredningen ska vara klar i april 2021. Försöksverksamheten ska under 2020 utvidgas till hela Storstockholm och till ytterligare några orter i landet. Regeringen avser att systemet ska kunna användas i hela landet efter försöksperiodens slut 2022. Det är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.