Försök med snabbspår från brott till straff utökas

RÄTTSVÄSENDET2018-10-30

Handläggningstiden har sänkts från 22 veckor till 2-6 veckor i några lokalpolisområden i Stockholms län där man haft en försöksverksamhet med ett snabbspår från brott till straff. Nu ska försöket utvidgas till fler områden.

I januari utökas försöket med snabbare lagföring av enkla brott till hela polisområde Stockholm nord, enligt ett pressmeddelande. Försöket med snabbare lagföring har pågått sedan januari i lokalpolisområdena Solna, Rinkeby och Täby. 2020 ska det införas i hela Stockholms län och därefter börja rullas ut över landet.

I försöksverksamheten har också bland annat Åklagarmyndigheten, domstolarna, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet deltagit.

”Snabbare lagföring är ett myndighetsgemensamt uppdrag. Därför är vi beroende av att gå i takt med de andra myndigheterna så att alla är med på tåget”, kommenterar Patrick Ungsäter, chef för polisområde Stockholm nord, i pressmeddelandet.

Målet är att snabba på processen från brott till lagföring för enklare brott som till exempel trafikbrott och butiksstölder. Brott med upp till tre års fängelse i straffskalan kan hanteras efter snabbspårsmodellen. Målet var att handläggningen skulle minska från ett tidigare snitt på 22 veckor till 2-6 veckor. Det målet nåddes i försöket under våren och har sedan hållits.

Utmaningen för polisen är att avsluta ärendena redan ute på brottsplatsen eller så tidigt som möjligt. Ny lagstiftning gör det möjligt att skriva ut böter på plats, delge de misstänkta en tid när deras handlingar finns i tingsrätten, så kallad tillgänglighetsdelgivning eller ge en tid för huvudförhandling i domstol. Arbetssättet minskar antalet överlämningar och processen i rättskedjan går snabbare.

”Vi får också till fler domar vilket är viktigt för att komma åt brottsaktiva personer. Fler kan dömas för återfall och vi kan avbryta pågående brottslighet”, påpekar Patrick Ungsäter.

Sedan starten 29 januari till och med 9 oktober har 964 ärenden hanterats inom försöket. 296 domar har avkunnats och 259 strafförelägganden utfärdats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA