Snabbare lagföring utvidgas ytterligare

RÄTTSVÄSENDET2020-03-13
Den pågående försöksverksamheten med snabbare lagföring av brott ska byggas ut över hela landet, enligt ett beslut från regeringen. Från januari 2021 ska den finnas i alla polisregioner.

I januari i år utvidgades försöksverksamheten med snabbförfaranden i brottmål till hela polisregion Stockholm. Regeringen har nu beslutat att försöksverksamheten ska fortsätta att utökas till övriga polisregioner från januari 2021.

”Försöket som hittills genomförts i Stockholm har fallit väl ut och gett både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna. Nu ser vi till att arbetssättet kan testas också i andra delar av landet”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Försöksverksamheten byggs ut till Gävle, Göteborg, Hudiksvall, Norrköping, Karlstad, Luleå och Växjö, vilket innebär att den kommer finnas i samtliga polisregioner från januari 2021.

Planen för den fortsatta utvidgningen har tagits fram gemensamt av Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket. Myndigheterna får nu i uppdrag att tillsammans med berörda tingsrätter fullfölja planen. I och med att snabbförfarandet bygger på en ökad samverkan mellan aktörerna i rättskedjan är det viktigt att utbyggnaden sker till orter där det lokalt finns intresse och förutsättningar att delta i försöket, skriver regeringen.

Försöksverksamheten ska enligt tidigare beslut pågå till och med 2022. Att fortsätta utvidga den med syfte att den ska bli möjlig att använda i hela landet är en punkt i regeringens 34‑punktsprogram med åtgärder mot gängkriminaliteten. En utredare har fått i uppdrag att se över hur verksamheten ska kunna göras permanent Regeringen har nyligen gett en utredare i uppdrag att utreda hur snabbförfarandet därefter ska göras permanent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.