Föreslår att snabbspår i brottmål permanentas

RÄTTSVÄSENDET2021-06-18
Försöksverksamheten med snabbförfarande i brottmål bör permanentas, föreslår regeringens särskilde utredare Stefan Strömberg. Verksamheten har varit en del av regeringens 34‑punktsprogram mot gängkriminalitet.

Försöksverksamheten med snabbförfarande i brottmål bygger på ökad samverkan mellan myndigheterna i rättskedjan och ett ändrat arbetssätt hos Polismyndigheten med fokus på tidiga utredningsåtgärder. Försöken inleddes i januari 2018 i norra Stockholm och finns sedan januari 2021 i samtliga polisregioner i landet. Regeringen har sedan tidigare beslutat att försöksverksamheten ska pågå till och med 2022.

Enligt utredaren Stefan Strömberg har försöket fallit väl ut och gett både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna. Därför föreslår han att försöksverksamheten ska göras permanent.

Utredningen föreslår också andra åtgärder för snabbare lagföring. Bland annat ska hanteringen av strafförelägganden förenklas och det ska bli lättare att delge personer som är svåra att få tag i.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.