Lågstatusjobb viks för invandrare

MÅNGFALD2006-06-13

Mer mångfald i samband med rekrytering har konstaterats i Stockholm jämfört med Malmö. Men i båda städerna får utländsk arbetskraft lågstatusjobb.

Skillnaden Stockholm–Malmö kan till en del förklaras med olika rekryteringspolicy. Denna och övriga slutsatser dras av forskare på Arbetslivsinstitutet, där man satsat särskilt på att forska kring storstädernas arbetsmarknad.

En av forskarna, Anders Neergard, har tittat på varför och hur ojämlikhet skapas genom rekrytering. Enligt honom leder föreställningar om kultur, etnicitet och ras till att personer med utländsk bakgrund utesluts och underordnas, vilket han kallar en rasifieringsprocess.

Han menar att vissa lågstatusjobb till och med skapas just för ”rasifierade grupper”.

I sin studie har han intervjuat personalchefer och enhetschefer i storstadskommunerna. Det visar sig att de känner till policyformuleringar kring mångfald men ofta inte verktygen som kan öka mångfalden, till exempel handledningar.

Diskriminering i samband med rekrytering gäller också kön, konstaterar Anders Neergard. Rasifierade kvinnor beskrivs genom att man betraktar deras kompetens som en traditionell omsorgsroll, ”de har det i sig”. Rasifierade män beskrivs ofta som problem när de jämförs med föreställningar om den svenska jämställda mannen.

Även om en kompetent sökande oftast får ett jobb betyder det inte nödvändigtvis att den mest kompetenta rekryteras. Snarare blir det en som ”passar in”. Valet sker subjektivt och det är stor risk att det leder till en rasifierad diskriminering, menar Anders Neergard.

Forskningssatsningen kring storstädernas arbetsmarknad presenteras i dag i antologin Kors och tvärs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA