
Långa arbetsdagar kräver allt fler offer i Japan
Det japanska parlamentet har stiftat en lag som ska förmå japanerna att ta semester. Långa arbetsdagar och för lite ledighet har lett till allt fler fall av karoshi – död till följd av för mycket arbete.
Karoshi tros skörda tusentals offer varje år. Men det som tidigare mest förekom i det privata näringslivet har nu blivit ett problem också inom den offentliga sektorn.
Poliser, anställda inom försvaret, men också de tusentals tjänstemän som jobbar i departementskvarteren i centrala Tokyo återfinns bland offren.
Situationen har gått så långt att det japanska parlamentet i höstas stiftade en ny lag som ska tvinga folk att ta semester. »Vi har en kultur som helt felaktigt likställer god arbetsmoral med långa arbetsdagar«, förklarade premiärminister Shinzo Abe i samband med att lagen antogs.
I en nyligen gjord undersökning konstaterar den japanska motsvarigheten till ST – Kunioyake – att 60 procent av de anställda i regeringskvarteren i Tokyo är konstant uttröttade på grund av de långa arbetsdagarna. Var sjätte svarande säger sig vara rädd för att dö i förtid till följd av arbetet.
»Den genomsnittliga övertiden bland våra medlemmar ligger på 35 timmar i månaden«, förklarade Kunioyakes ordförande Tomio Ishihara när undersökningen presenterades. I de mest dramatiska fallen segnar människor ned och dör vid skrivbordet i en hjärtinfarkt eller en hjärnblödning. Vanligare är dock att den psykiska hälsan sviktar efter åratal av långa arbetsdagar med ingen eller liten ledighet. Statistik visar att japanen i genomsnitt tar ut mindre än hälften av sina lagstadgade 20 semesterdagar.
Självmord till följd av för mycket arbete har blivit så vanligt att det fått en egen term – karo-jisatsu. Minst en tredjedel av alla självmord i Japan tros bero på någon form av utmattningsdepression till följd av alltför långa arbetsdagar.
Hiroshi Kawahito, advokat och grundare av nätverket Stop Karoshi, har jobbat sedan 1980-talet för att japaner ska få mer humana arbetsförhållanden.
– Folk jobbar bokstavligt talat ihjäl sig, suckar han. Vi behöver hitta en balans mellan arbete och fritid. Det är orimligt med arbetsdagar på 14 till 16 timmar, som en del har.
Hiroshi Kawahito menar att det finns ett stort mörkertal i statistiken.
Nu sätter många sitt hopp till att den nya lagen ska få japanerna att jobba mindre. Kritiker menar dock att lagen är tandlös eftersom ansvaret för att semester och annan ledighet verkligen tas ut ligger på arbetsgivaren.
Ny lag ska minska övertidsarbetet
- Karoshi betyder död till följd av för mycket arbete.
- Karo-jisatsu kallas självmord till följd av för mycket arbete.
- Det första fallet av karoshi rapporterades 1969. 2013 konstaterades 133 fall.
- De vanligaste dödsorsakerna är hjärtinfarkt, hjärnblödning och självmord.
- Enligt det japanska hälso- och välfärdsdepartementets undersökning från 2013 arbetar närmare fem miljoner japaner 20 timmars övertid eller mer per vecka.
- En lag från november 2014 rekommenderar arbetsgivarna att vidta åtgärder för att minska övertidsarbetet, men inga straff kan utdömas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.