Långa köer till SiS ungdomsvård

FLYKTINGAR2016-04-19
Trycket på Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomsvård har inte mattats av. Trots utökat antal platser är det svårt att möta behovet.

Under 2015 utökade SiS med cirka 50 platser inom ungdomsvården, och i år planerar SiS för ytterligare cirka 80 nya platser. Det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska. Enligt planerna behövs drygt 100 platser under de kommande två åren.

Just nu är myndigheten i ett läge där det uppstår väntetider för platser på myndighetens HVB-hem, hem för vård eller boende, för unga. 

De kommunala plan- och byggprocesserna gäller också för SiS och därför tar det tid att komma ikapp efterfrågan, skriver kommunikationsdirektör Christer Pedersen i ett pressmeddelande:

”Samtidigt som vi utökar vår kapacitet så har socialtjänsten en nyckelroll i att frigöra platser hos SiS. Den som inte behöver vara på en låst SiS-avdelning måste flytta vidare till en öppen behandling på exempelvis HVB, och det är socialtjänstens beslut”, säger Christer Pedersen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Flyktingar SiS Asyl
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.