SiS tvingas sänka kompetenskrav

SIS2016-10-13
Statens institutionsstyrelse, SiS, sänker kraven på de personer som anställs som behandlingsassistenter. Svårigheterna att rekrytera hotar möjligheterna att skapa nya platser, enligt myndigheten.

SiS meddelar att utbildningskraven för behandlingsassistenter måste justeras för att klara myndighetens samhällsuppdrag. De nya kraven inom SiS överensstämmer med Socialstyrelsens minimirekommendationer för personal på hem för vård eller boende för barn och unga, HVB-hem.

Det är akut brist på utbildad arbetskraft inom den sociala sektorn som påverkar SiS möjligheter att bemanna institutioner och att utöka antalet platser. Det leder till att myndigheten har stora svårigheter att lösa sitt samhällsuppdrag – att omedelbart kunna anvisa plats och möta socialtjänstens allt högre efterfrågan, skriver SiS i sitt pressmeddelande.

Därför sänker SiS under en begränsad tid kompetenskraven. Ändringen gäller till att börja med till och med första halvåret 2017.

”Vi står mellan det svåra valet att antingen stänga avdelningar och inte kunna expandera eller att tillfälligt göra avsteg från våra interna kompetenskrav för att kunna rekrytera medarbetare och kunna lösa vårt samhällsuppdrag”, skriver generaldirektör Kent Ehliasson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.