ST inom SiS kräver mer resurser

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2016-10-17
SiS måste satsa på vidareutbildning och nya karriärmöjligheter för att locka fler att söka sig till jobb inom myndigheten. Samtidigt måste staten öka anslagen till SiS, anser ST inom SiS i en debattartikel.

Statens institutionsstyrelse, SiS, har beslutat att tillfälligt sänka kompetenskraven för behandlingsassistenter. ST inom SiS ställer sig bakom beslutet. I det läge som SiS befinner sig i, med extrem efterfrågan, kapacitetsökning och svårigheter att rekrytera, anser ST inom SiS att arbetsgivaren inte har något annat val än att justera kompetenskraven.

”Vår principiella ståndpunkt är att SiS personal ska ha relevant utbildning, exempelvis som behandlingspedagog eller behandlingsassistent. Men avgörande för att klara det klientnära arbetet är personlig lämplighet. Utan det hjälper det inte hur många akademiska poäng du har”, skriver ST inom SiS företrädare Thord Jansson och Tobias Bjerman i debattartikeln.

ST inom SiS anser också att regeringen måste höja myndighetens anslag. Det behövs pengar för att SiS ska kunna vidta adekvata åtgärder, exempelvis höja lönenivån och fortsätta utbyggnaden. SiS måste satsa på kompetensutveckling för personalen och ta arbetsmiljöfrågorna på allvar.

”Det är också nödvändigt att höja behandlingsassistenternas status, genom att se över lönenivåerna och skapa någon form att ”karriärstege”. Bara så kan SiS bli en attraktiv arbetsgivare” skriver Thord Jansson och Tobias Bjerman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.