Långa köer till statens ungdomshem

SIS2015-12-09

Efterfrågan på platser inom institutionsvården är mycket hög. Det rapporterar Statens institutionsstyrelse, SiS. Ändå har myndigheten utökat med nära 100 nya platser det senaste året.

Störst är problemen enligt SiS inom ungdomsvården, där det stora antalet ensamkommande flyktingbarn påverkar situationen. Enligt ett pressmeddelande finns inget som tyder på minskad efterfrågan och det innebär att SiS har svårt att tillgodose behovet.

“Vi ser en överhängande risk för köer inom ungdomsvården även under 2016”, skriver SiS kommunikationsdirektör Christer Pedersen i pressmeddelandet.

SiS arbetar intensivt för att bygga ut antalet platser för att möta efterfrågan. De allra flesta befintliga institutioner har skapat fler platser, och på flera håll har det skapats nya avdelningar. Men att bygga nytt tar tid, och väntetiden på kommunala planer och bygglov gör att SiS räknar med att det tar minst två år innan ett nybygge kan stå klart.

”Därför är det av högsta vikt att öka genomströmningen. Socialtjänsten har en nyckelroll för att frigöra platser. Den som inte behöver vara på låst SiS-avdelning måste flytta vidare till öppen behandling på exempelvis HVB-hem för vård eller boende”, skriver Christian Pedersen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Flyktingar
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA