Låst läge i avtalsförhandlingarna

AVTAL2004-09-27

På torsdag går det gamla avtalet på myndighetsområdet ut. Men parterna står nästan lika långt ifrån varandra som när förhandlingarna inleddes efter sommaren.

– Ja läget är kärvt, bekräftar STs förhandlingschef Johan Tengblad. Arbetsgivarverket lovade ett slutbud i torsdags, men nu har de skjutit fram det till nästa torsdag.

De partssammansatta arbetsgrupper som bildades i augusti för att diskutera igenom olika delar av yrkandena har knappast kommit någon vart.

Det är många och svåra frågor som avhandlas. Arbetsgivaren vill genomföra ett flertal försämringar av det statliga trygghetsavtalet, höja pensionen för flygledare och sänka sjukpensionen.

ST vill genom OFR, de offentliganställdas förhandlingsråd, driva igenom höjda löner för de handläggargrupper vid försäkringskassorna som tjänar flera tusen kronor mindre än motsvarande grupper i staten.

Ett annat krav är att den grupp kvinnor vid försäkringskassorna som har lägre pensionsålder än männen inte ska få försämrade villkor.

– Vi har närmat oss varandra i synen på lönebildning. Där är vi överens om att de lokala parterna ska enas om hur lönebildningsprocessen ska se ut så fort det centrala avtalet skrivits under. Kan de inte komma överens ska de kunna hämta hjälp centralt.

När det gäller trygghetsavtalet har Arbetsgivarverket gjort sonderingar om vissa förändringar i sitt utgångsyrkande, men ST (OFR) har hittills sagt nej till att förhandla om yrkandet.

– Vi är inte beredda att diskutera förändringar om de inte verkligen stärker arbetslinjen. Några försämringar kan vi inte gå med på, säger Johan Tengblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA