Lejon: "Inte ett dugg förvånad"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-23

Arbetsförmedlingens styrelse kunde inte ta ansvar för verksamheten med nuvarande generaldirektör. Därför fattades dagens beslut, säger STs ledamot i styrelsen, Lars-Erik Backström.

Lars-Erik Backström, ordförande i ST inom Arbetsförmedlingen, var med på styrelsemötet i dag. Han berättar att det var ett enhälligt beslut att förklara att styrelsen inte längre hade förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

– Styrelsen tror inte att generaldirektören kommer att klara av kraven från regeringen, säger Lars-Erik Backström.

ST inom Arbetsförmedlingen har länge varit kritiska mot styrningen av myndigheten, säger han.

– Vi har kritiserat toppstyrning och detaljstyrning. Om inte medarbetarna får hitta på egna kreativa lösningar blir arbetsmiljön dålig och då fungerar det inte så bra, säger Lars-Erik Backström.

Styrelsen har i första hand utgått ifrån regleringsbrevet och tittat på vad som är Arbetsförmedlingens uppdrag, säger han.

– Om styrelsen ska kunna ta ansvar för verksamheten behövs en ledning som får uppgifterna gjorda. Misstroendet gäller enbart Angeles Bermudez-Svankvist, säger Lars-Erik Backström.

STs ordförande Britta Lejon är inte överraskad över att Arbetsförmedlingens styrelse tappat förtroendet för sin generaldirektör. Hon tycker att det är bra att Arbetsförmedlingens styrelse är tydlig.

– Det är väldigt bra att styrelsen tar sitt ansvar och agerar. När man har kommit fram till den här slutsatsen är det väldigt bra att styrelsen förklarar för regeringen att det inte fungerar.

Är du förvånad?

– Nej, jag är inte ett dugg förvånad. Alla som har läst Publikt vet att medlemmarna på Arbetsförmedlingen länge uttryckt att det finns stora brister i styrningen och ledningen av verksamheten. Det har man uttryckt i flera medlemsundersökningar.

Det är regeringen och inte myndighetsstyrelsen som beslutar om en generaldirektör måste sluta i förtid. Men Britta Lejon tror inte att Angeles Bermudez-Svankvist kan sitta kvar.

– Då får regeringen byta ut hela styrelsen i så fall, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström sitter i budgetförhandlingar på Harpsund och kommenterar inte händelseutvecklingen inom Arbetsförmedlingen, säger hennes pressekreterare Niklas Gillström till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA