Lågt förtroende för AFs ledning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-04-25
Arbetsförmedlingens chefer har litet förtroende för myndighetens ledning och generaldirektör. Det framgår av en enkät som ST gjort bland sina medlemmar i chefsbefattningar.

STs avdelning inom Arbetsförmedlingen har gjort en enkät som besvarats av 125 medlemmar i chefsposition. Enkäten skickades ut till 275 medlemmar. Svarsfrekvensen är alltså mindre än 50 procent.

Mindre än en tredjedel av de chefer som svarat uppger att de har förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Ungefär lika många upplever att de har myndighetsledningens förtroende.

Bara en av tio svarar att de att de känner sig delaktiga i de beslut som fattas inom Arbetsförmedlingen. 85 procent av de svarande håller med om påståendet att myndigheten är detaljstyrd.

Många klagar på en stressig arbetssituation och anser att förtroendearbetstid utan rätt till övertidsersättning leder till veckoarbetstid på betydligt mer än 40 timmar per vecka.

I rapporten från ST inom Arbetsförmedlingen redovisas många fritextsvar som lämnats av dem som besvarat enkäten. ”Det är svårt att kunna leverera det som ledningen går ut och lovar, på grund av stress, motsägelsefulla direktiv med mera. Kunden är långt ifrån nöjd. Det är (nästintill) omöjligt att leva upp till förväntningar i ett så komplext uppdrag som vi har”, skriver en av de svarande.

Enligt STs avdelningsstyrelse ska enkäten ses som ett komplement till rapporten ”En tyst myndighet” som publicerades i vintras.  ”Svaren i enkäten poängterar det låga förtroendet för myndigheten i olika externa undersökningar samtidigt som förtroendet är lågt för den högsta ledningen inom myndigheten. Det var tydligt i medarbetarundersökningen som arbetsgivaren presenterade i februari 2013”, skriver avdelningen i sin sammanfattning av enkätresultatet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.