Leverantörer flyr från Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-09-11

Flera av Arbetsförmedlingens underleverantörer riktar skarp kritik mot myndigheten för att prispressen leder till sämre kvalitet i tjänsterna, skriver Arbetsvärlden.

Arbetsförmedlingens upphandlingar med fokus på lågt pris gör att erfarna och inarbetade leverantörer inte klara av att vara med och konkurrera om uppdragen. Nyföretagarcentrum, som varit en stor leverantör av kursverksamhet för egenföretagare, har på många håll i landet slutat att lämna anbud på Arbetsförmedlingens upphandlingar. Utbildningsföretaget Eductus har enligt Arbetsvärldens genomgång förlorat 80 procent av sina uppdrag från Arbetsförmedlingen.

”Upparbetade relationer, nätverk med intresseorganisationer och andra erfarenheter slängs bort över en natt, och en annan aktör ska bygga upp nätverken och kunnandet. Det är deltagarna som blir lidande av bristande kontinuitet och kvalitet”, säger Eductus utbildningsdirektör och chef Patrik Hellberg till tidningen.

Enligt Eductus är prissättningen på Arbetsförmedlingens uppdrag för låg för att kvaliteten ska gå att upprätthålla. Myndigheten betalar för utbildningar utifrån antalet deltagare i en kurs. Med maximalt antal deltagare på 15 personer i en grupp hamnar ersättningen på omkring 600 kronor i timmen. Men deltagarantalet kan variera mellan sex och femton deltagare.

”Vi kan inte säga nej om gruppen är för liten. Det är upp till oss att försöka hitta fler deltagare själva och köra så gott det går. Det är vanligt att någon eller ett par slutar. Startar vi med sex stycken har vi då bara fyra kvar”, säger Kenny Färdig, som fram till sommaren var kvalitetsansvarig vid Eductus, till Arbetsvärlden.

Också Nyföretagarcentrum har förlorat ett stor antal uppdrag från Arbetsförmedlingen, skriver tidningen. Organisationen har varit stora leverantörer till Arbetsförmedlingen för bedömning av affärsplaner och råd och stöd under uppstartstiden.

”Vi samlades från ett stort antal orter till ett möte tidigare i år. Där stor det klart att många av oss inte längre lägger anbud på dessa tjänster. Det är ingen idé att lägga ned allt arbete som krävs vid en upphandling”, säger Petra Arlebo vid Nyföretagarcentrum Väst i Trollhättan till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA