Livsmedelsverket drar ned

LIVSMEDELSVERKET2012-10-12

Livsmedelsverket räknar med uppsägningar som en följd av besparingskrav på 38 miljoner kronor. Problemen beror delvis på de låga uppräkningarna av de statliga löneanslagen.

Livsmedelsverket arbetar just nu med en plan som på tre års sikt ska minska kostnaderna med 38 miljoner kronor. Livsmedelsverkets gd Inger Andersson bedömer att uppsägningar kan bli nödvändiga.

Enligt Inger Andersson beror en del av sparbetinget, 10-12 miljoner kronor, på den svaga uppräkningen av de statliga löneanslagen. Indexuppräkningen för löner är 0,92 procent i år och 0 procent nästa år.

Livsmedelsverkets ekonomi har varit besvärlig under en längre tid, berättar STs avdelningsordförande Anders Staffas.

– Fram till nu har vi haft uppdrag från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som en räddningsplanka, men de har tydligen aviserat att uppdragen kommer att minska.

Stämningen är tämligen upprörd på vissa håll, säger han.

– Vi har en massa saker som vi ska göra, men inte har resurser till. Ledningen har inte prioriterat bland arbetsuppgifterna tillräckligt tydligt. Man har sagt att vi ska sänka ambitionsnivån, men det är svårt att definiera vad det betyder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA