Löneavtalet för staten klart

NYHET2004-11-30

OFR har sagt ja till medlarnas bud för det statliga området. Idag på morgonen undertecknade parterna avtalet.

Fram till helgen rådde det ovisshet om vad medlarbudet innebar för de anställda vid försäkringskassan. Men efter kontakter med Curt Malmborg, som tillträder som generaldirektör för den nya myndigheten Försäkringskassan vid årsskiftet, kunde STs avtalsråd godta budet.

ST och Curt Malmborg är överens om att innebörden av medlarbudet är att medellönen för olika grupper inom Försäkringskassan ska komma i nivå med jämförbara grupper inom staten under avtalsperioden.

Dessutom ska övriga grupper ha en normal löneutveckling i förhållande till staten.

Även de övriga två frågorna som var föremål för medling har lösts genom medlarnas bud; förhandlingsordningen för försvarsanställda utlandsstyrkor och förhandlingsordningen inom polisen.

– Det här visar att traditionellt, enat och samlat fackligt arbete ger resultat, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon säger sig vara oerhört nöjd med uppgörelsen, inte minst med tanke på Arbetsgivarverkets ursprungliga yrkande.

– Det var sex sidor med enbart försämringar. Vi hade inte kommit så långt om vi inte haft en enad facklig front.

Övriga punkter i avtalet rör det statliga trygghetsavtalet, förhandlingsordningen och pensionerna för de anställda vid Försäkringskassan.


Trygghetsavtalet

Det införs en ettårig kvalifikationstid i trygghetsavtalet. Idag börjar det gälla direkt efter anställningen.

Nytt är att även visstidsanställda ska omfattas av avtalet. De får en kvalifikationstid på tre år.

Åldern för att få pensionsersättning och särskild pensionsersättning höjs till 61 år från 2008.

– Men det bör inte ge någon ekonomisk försämring för den enskilde, menar Annette Carnhede.


Pensionerna

De kvinnor inom försäkringskassan som med nuvarande övergångsbestämmelser har rätt att gå i pension vid 60 år, får behålla den rätten under avtalsperioden. För övriga, det vill säga även de män som idag har en högre pensionsålder, fortsätter förhandlingarna under fredsplikt fram till den 30 juni 2005.

Frågan om höjd pensionsålder för flygledare och officerare till 61 år har lyfts bort ur det centrala avtalet. Förhandlingarna fortsätter under fredsplikt.


Lönesättning

Det införs en alternativ lönesättningsmodell som fått namnet ”lönesättande samtal”. Den innebär att löner som sätts i samtal mellan chef och medarbetare med automatik förs in i kollektivavtalet.

Möjligheten att välja traditionella löneförhandlingar eller lönesättningssamtal mellan chef och medarbetare som kollektivavtalregleras i efterhand finns kvar i det nya avtalet.

Vilken modell som ska användas bestämmer de lokala parterna.

Om de lokala parterna inte kommer överens finns ett ”oenighetsutrymme” på 7,3 procent och en individgaranti för avtalsperioden.

Avtalsperioden löper från den 1 oktober 2004 till den 30 september 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA