Lönehöjningar klara före nyår

NYHET2004-12-16

Myndigheterna har valt olika lokala lösningar för att betala ut lönehöjningar före nyår. Inom skatt och kronofogden blir det ett engångsbelopp. Andra får generella påslag.

– Vi är nöjda , säger Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket. Så fort löneavtalet för staten var klart ringde jag och bokade tid med generaldirektör Mats Sjöstrand och den 3 december var allt klart.

Det blir tio procent på oktoberlönen för alla anställda och det betalas ut som ett engångsbelopp med decemberlönen.

Belåten är även Ola Bergström, ordförande för ST inom Kronofogdemyndigheterna. Han och Gun Kempe har samförhandlat.

–Vi är medvetna om att detta inte har med individuell lönesättning att göra utan är ett engångsbelopp som inte påverkar några lönestrukturer. Uppgörelsen är inte nivåhöjande. I kommande lönerevisioner utgår vi från oktoberlönen utan engångsbelopp, förklarar han.

Inom Arbetsmarknadsverket får alla anställda ett generellt tillägg på 2,1 procent.

–Det blir retroaktivt från den 1 oktober och kommer med decemberlönen, säger Thomas Fager, ST inom Arbetsmarknadsverket. Vi är nöjda och ser framför oss ett hyfsat utrymme inför individförhandlingarna.

Även på Riksantikvarieämbetet (RÄ) har man klarat av de lokala förhandlingarna före jul.

–Det är inte bra att jobba så här under tidspress men vi har fått ett hyfsat avtal, säger Leif Lykelius, ledamot i RÄs sektionsstyrelse för ST inom Kultursektorn.

Avtalet är nivåhöjande och ger de ungefär 90 ST-medlemmarna i runda tal tre procent på nuvarande löner från 1 oktober i år.

sparmedel dras in

Det har varit bråttom att få ut årets löneökningar för STs medlemmar före nyår. Orsaken är att myndigheterna inte längre får utnyttja sparade anslag. Trots att parterna enats om att diskutera lönepolicy innan pengarna fördelas finns det nu inte tid för den processen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA