Löneskillnaden i staten 9,1 procent

JÄMSTÄLLDHET2014-06-12

2013 var löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten 9,1 procent. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras har minskat till 1,1 procent jämfört med 1,2 procent året innan.

Arbetsgivarverket har gjort en färsk analys av skillnaderna mellan statsanställda kvinnors och mäns löner. I september 2013 hade statsanställda kvinnor en genomsnittslön som var 9,1 procent lägre än männens. Året dessförinnan var skillnaden 10,3 procent.

Arbetsgivarverkets analys bygger på de centrala parternas gemensamma lönestatistik. Det här är fjortonde gången verket tagit fram denna analys. Nu redovisas utvecklingen för perioden september 2012 till september 2013 samt den totala utvecklingen sedan år 2000.

Enligt Arbetsgivarverket kan hälften av löneskillnaden kan förklaras med två faktorer – kvinnor har oftare än män arbetsuppgifter på en lägre grupperingsnivå och de arbetar i högre utsträckning deltid. Men båda faktorerna har minskat i betydelse det senaste året. Andelen män med arbetsuppgifter på de lägsta grupperingsnivåerna har ökat de senaste åren, vilket påverkar den totala löneskillnaden för år 2013. Andelen anställda som arbetar deltid har också minskat.

1,2 procentenheter av den totala löneskillnaden för år 2013 kan förklaras med att fler män är chefer. Däremot är genomsnittslönen för kvinnor som är chefer i staten högre än för män som är chefer. Att löner ser olika ut hos olika myndigheter påverkar också, liksom skillnader i utbildning, erfarenhet och i vilken region kvinnor respektive män arbetar.

Den löneskillnad som slutligen blir kvar, den så kallade oförklarade löneskillnaden som inte kan förklaras av den mätbara information som finns tillgänglig i den partsgemensamma statistiken, var 1,1 procent i september år 2013, vilket kan jämföras med 1,2 procent 2012.

Grupperingsnivå

Begreppet grupperingsnivå kommer från BESTA, Befattningsgruppering för statistik. BESTA anger arbetsuppgifternas omfång och komplexitet, samt det ansvar, den självständighet, de kunskaper och de erfarenheter som deras utförande förutsätter.

Källa: Arbetsgivarverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA