Luftfartsverket säger upp alla avtal

LFV2010-06-23

Luftfartsverket säger upp samtliga lokala avtal till hösten. Facket är taget på sängen, och befarar kraftigt försämrade villkor för majoriteten av de anställda.

– Det gäller allt från löneavtal och tarifflönesystemet till arbetstid, rikskuponger, flextidsavtal, chefers skyldighet att jobba övertid... Massor av saker. Vi blev minst sagt överrumplade. Det här får enormt stora konsekvenser för verksamheten. Vi har svårt att överblicka allt.

Det säger Peter Lennartsson, avdelningsordförande för ST inom Flygledningen. De uppsagda avtalen berör enligt facket samtliga anställda i högre eller mindre grad. Störst risk för försämrade villkor löper de som går på scheman med obekväm arbetstid.

– Medarbetarna är mycket upprörda just nu, säger Peter Lennartsson.

Enligt ST-avdelningen handlar det i första hand om att arbetsgivaren vill spara pengar. Men det är fel att låta personalen betala i en situation som inte är deras fel, anser Peter Lennartsson.

Arbetsgivaren utnyttjar också det faktum att de centrala yrkandena redan har utväxlats. Därmed finns inte längre möjligt att göra några tillägg och det lokala facket är bakbundet, konstaterar Peter Lennartsson.

– Vi är under fredsplikt. Samtidigt ska vi få fram ett avtal där arbetsgivaren sitter med alla kort på handen. Det är ingen omförhandling på det sättet. De har bestämt att de ska försämra avtalen.

Kommer man inte överens är det grundavtalet mellan de centrala parterna som gäller. Det skulle innebära en mindre katastrof, konstaterar Peter Lennartsson:

– Då är det enorma materiella värden som går förlorade för oss, som vi har kämpat för i många år. Det känns för jäkligt.

Luftfartsverkets personaldirektör Marie-Louise Koskinen anser inte att arbetsgivarens grepp är särskilt konstigt. Hon hänvisar till att verksamheten fått ändrade förutsättningar sedan flygplatserna bolagiserats, och att nuvarande avtal innehåller ”mycket gammalt” som behöver renodlas. Det finns även ekonomiska förtecken:

– Vi måste se över alla delar i hela verksamheten nu, säger hon. Men det är inte fråga om någon dumpning.

ST organiserar cirka 80 procent av samtliga fackligt anslutna inom Luftfartsverket. Totalt arbetar ungefär 1 400 personer på affärsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Inlagt av Leffe (ej verifierad) tors, 06/24/2010 - 00:40
Ojojoj, Allard vad har du nu ställt till med!!!!!! Snacka om krigshandling!!!! Att dom aldrig lär sig!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA