Förhandlingar på LFV får stöd utifrån

LFV2010-11-26

De lokala förhandlingarna om avtalen på LFV ska fortsätta. Men nu med hjälp av en utomstående ”processledare”. Det blev resultatet när frågan diskuteras med Arbetsgivarverket på onsdagen.

Tonläget mellan parterna har varit hårt sedan LFV i somras sade upp samtliga lokala avtal. Efter flera förhandlingsomgångar var läget så låst att de lokala förhandlarna vände sig till de centrala parterna för att få hjälp att komma vidare.

Resultatet av onsdagens möte blev att de lokala förhandlingarna fortsätter – men nu med bistånd av en opartisk processledare.

– Mötet på Arbetsgivarverket fördes i en öppen och konstruktiv anda, säger Marie-Louise Koskinen, personaldirektör på Luftfartsverket.

Hon förklarar att processledarens uppgift blir att se till att parterna håller sig till de spelregler som sätts upp.

– Det handlar bland annat om att vi ska ha en klar linje framåt och inte grotta i det som varit.

En annan del av överenskommelsen är att parterna ska vara överens om innehållet i all information som går ut under förhandlingarnas gång.

Peter Lennartsson, ordförande för STs flygledare, är också nöjd med mötet och stödet från de centrala parterna.

– Det var en bra dialog och vi hoppas att det leder till att vi snabbt får fram ett nytt avtal, säger han.

Även Seko och Saco-s har sagt ja till att fortsätta förhandlingarna på det sätt ST och LFV kommit överens om.

Dagen före mötet på Arbetsgivarverket var det stora förseningar i flygtrafiken på Arlanda. Marie-Louise Koskinen tror inte att det rörde sig om någon aktion för att sätta press på arbetsgivaren.

– Vi har ett ganska ansträngt läge på Arlanda. Just på flygledarcentralen är det fortfarande underskott på personal och dessutom är många på utbildning, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Inlagt av ESOS (ej verifierad) fre, 11/26/2010 - 20:45
AG har gjort bort sig några gånger för mycket! Känns som om det är sista chansen nu! Flygledarkollektivet har inte mycket tålamod kvar nu, det är en sak som är säker.
Inlagt av Ewa (ej verifierad) fre, 12/03/2010 - 21:27
Vi gör så gått vi kan, tyvärr inte bättre

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA