Majoritet för ny Laval-utredning

ARBETSRÄTT2011-06-08
En majoritet i riksdagens arbetsmarknadsutskott vill att lex Laval utreds på nytt. Utredningen ska föreslå ändringar i lagen för att värna den svenska modellen.

Tillsammans med Sverigedemokraterna har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fått majoritet för flera krav i arbetsmarknadsutskottet. Utskottet föreslår riksdagen att uppmana regeringen att skyndsamt utreda de ändringar som gjorts i det svenska regelverket om när det ska vara tillåtet att ta till fackliga stridsåtgärder om villkoren för arbetstagare som är utstationerade i Sverige.  Utskottet anser också att regeringen behöver ta nya politiska initiativ på EU-nivå när det gäller utstationeringsdirektivets skyddsregler. Dessutom vill utskottsmajoriteten att Sverige ska ratificera en ILO-konvention om arbetsvillkor vid offentlig upphandling.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna anser inte att det behövs någon utredning av de svenska reglerna med anledning av Laval-domen. Frågorna har redan blivit grundligt analyserade i en tidigare utredning och i samband med Lavalärendet. När det gäller utstationeringsdirektivet menar allianspartierna att det finns en risk för att en omförhandling kan sluta i försämringar snarare än förbättringar ur svensk synvinkel.

Allianspartierna tvivlar på att de krav som ILO-konvention 94 ställer är förenliga med EUs direktiv om offentlig upphandling och andra regler i EU-rätten. De reserverar sig därför även mot utskottets tredje tillkännagivande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.