Fackliga krav på staten efter Laval

LAVAL2010-08-10
Högsta domstolen, HD, beslutade i somras att inte bevilja prövningstillstånd för fackens överklagan i Lavalfallet. Nu överväger facken att stämma staten.

Enligt HD har Arbetsdomstolen, AD, utförligt redovisat de regler och principer som tillämpats i målet, inklusive EG-domstolens praxis, skriver Lag & Avtal. Det finns ingen anledning att anse att ADs bedömningar uppenbart skulle strida mot lagen. Inte heller har det visats att det förekommer någon domvilla, menar domstolen.

Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd, är besviken över HDs utslag, men inte överraskad:

– Det betyder inte att Högsta domstolen tycker att Arbetsdomstolen dömde rätt, bara att det inte var alldeles fel, säger han till tidningen.

Nu diskuterar de två facken Byggnads och Elektrikerförbundet hur man ska tvinga staten att ta ekonomiskt ansvar för de kostnader facken ådragit sig. Facken menar att de följde den svenska lagstiftningen, och att det måste vara statens ansvar om man stiftat lagar som strider mot EU-rätten.

– Det är högst skäligt att staten tar ansvar och betalar skadeståndet som Arbetsdomstolen krävt att Byggnads och Elektrikerförbundet ska betala, säger Dan Holke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.