”Lex Laval kränker den fackliga rätten”

ARBETSRÄTT2013-11-20
Lavallagstiftningen, lex Laval, kränker strejkrätten och den fackliga förhandlingsrätten. Det anser den Europeiska kommittén för sociala rättigheter, som därmed ger LO och TCO stöd.

Europeiska kommittén för sociala rättigheter är ett av Europarådets organ. Kommittén har till uppgift att granska hur Europarådets medlemsländer lever upp till rådets sociala stadga.

Enligt den sociala stadgan ska medlemsländerna bland annat tillförsäkra sina medborgare strejkrätt och rätt att förhandla och teckna kollektivavtal.

Men nu gör Europeiska kommittén för sociala rättigheter bedömningen att den svenska Lavallagstiftningen, lex Laval som antogs 2010, kränker dessa grundläggande rättigheter. Inte nog med det, kommittén anser även att Sverige bryter mot skyldigheten att ge migrerande arbetstagare lika rättigheter.

Europeiska kommittén för sociala rättigheter gör sitt uttalande sedan LO och TCO 2012 anmält Sverige.

Lex Laval kom till efter den så kallade Vaxholmskonflikten då Byggnads och Elektrikerförbundet stämde den lettiska byggfirman Laval un Partneri. Efter ett förhandsutlåtande från EU-domstolen, dömde Arbetsdomstolen till företagets fördel. Därmed tvingades Sverige att ändra sin lagstiftning.

Genom lex Laval begränsades fackförbundens möjligheter att med hot om stridsåtgärder kräva kollektivavtal av utländska företag med utstationerade anställda i Sverige.

Därmed kan utländska företag ha anställda i Sverige som arbetar med sämre villkor än de svenska arbetstagarna.

Kritiken mot lex Laval har inte avtagit. I februari i år uttalade sig FN-organet ILO i fallet. ILO anser att lex Laval kränker föreningsrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.