Män behöver lockas till nya yrken

NYHET2004-04-27

Könsuppdelningen har minskat gradvis på arbetsmarknaden, men den är fortfarande påtaglig. I en utredning finns förslag till åtgärder som kan påskynda processen.

Svensk arbetsmarknad blev mindre könsuppdelad under 1990-talet. Att könssegregeringen minskat beror främst på att flickors/kvinnors utbildnings- och yrkesval breddats under de senaste 10 till 20 åren.

För en fortsatt utveckling räcker det dock inte med att endast ena halvan av arbetskraften ändrar sitt beteende, konstaterar docent Åsa Löfström, Umeå universitet, i utredningen ”Den könsuppdelade arbetsmarknaden”, som nyligen överlämnats till arbetslivsminister Hans Karlsson.

Utredningen innehåller ett antal generella och specificerade förslag. De generella förslagen handlar både om att ändra attityder och om att bryta könsstereotypa ”esociala normer”e som hindrar individen från att göra fria val.

Ett sätt att öka pojkars/mäns intresse för den sociala sektorn är att genomföra liknande satsningar som man sedan mitten av 1980-talet gjort för att väcka flickors/kvinnors intresse för teknik.

Andra förslag från utredningen är att man närmare granskar arbetsgivarnas roll i arbetet att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden. Även Arbetsmarknadsverkets vägledning till den arbetssökande bör granskas ur ett könsperspektiv, liksom varför verkets egna utbildningar fortfarande uppvisar ett stabilt könsmönster, trots alla resurser man haft till sitt förfogande.

Satsningar på den jämställda familjen bör också fortsätta och forskning om lönens och lönesättningens betydelse för k

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA