Män sjukskrivs längre än kvinnor

SOCIALFÖRSÄKRING2016-10-28
Män får längre sjukskrivningstid när deras läkare skriver intyg än vad kvinnor får. Det visar en ny studie från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Läkarintyg som ligger till grund för sjukskrivning löper över längre tid än motsvarande intyg för kvinnor, enligt ISF. Myndigheten anser att det behövs förstärkta insatser riktade  till hälso- och sjukvården för att uppnå målet om en jämställd sjukskrivningsprocess.

Enligt ISFs studie blir män sjukskrivna i genomsnitt 2,8 dagar längre än kvinnor i det första läkarintyget. Könsskillnaderna i sjukskrivningstid finns för de flesta diagnoser. Det innebär att män kan vara sjukfrånvarande under en längre tid än kvinnor för likartade besvär, utan en förnyad läkarkontakt.

"För att uppnå en jämställd sjukskrivningsprocess behöver hälso- och sjukvården utveckla strategier för att bryta könsstereotypa mönster", skriver Ola Leijon, en av författarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Studien visar också att skillnaderna i sjukskrivningstid mellan mäns och kvinnors läkarintyg varierar mellan olika landsting och regioner, men att de återfinns i hela landet.

Granskningen bygger på data från närmare 700 000 läkarintyg som skickades in till Försäkringskassan under perioden 2010–2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.