»Man ska inte tvingas till angiveri«

SKATTEVERKET2008-11-26

Skatteverket vill att de anställda ska anmäla misstankar om att en kollega använder sin arbetsdator på ett otillåtet sätt. Men facket tycker att det liknar angiveri och säger nej.

– Först ville de att det skulle stå »ska anmäla«, sedan ändrade de till »bör«, men vi anser inte att man ska tvingas till angiveri, säger ST-avdelningens vice ordförande Ing-Marie Sandin. Däremot kan arbetsgivaren informera om vart man vänder sig om man vill anmäla något fuffens.

Skatteverket måste ha högt förtroende hos allmänheten och personalen ska känna till reglerna, framhåller Ing-Marie Sandin, men arbetsmiljön blir inte bra om man ska gå och misstänka varandra.

»Svårt sätta gränser«

– Det kan bli lite otäck stämning. Och det skulle också vara svårt att sätta gränser. Om man ser att en kollega betalar en räkning på bankens hemsida, vilket man inte får, ska man anmäla det? Och om man inte gör det, skulle man då räknas som medskyldig?

Skatteverket kan rent tekniskt kontrollera allt de anställda gör i sina datorer, men så kallade loggningar görs i dag bara vid misstanke om oegentligheter. Just nu förhandlar parterna om en ny funktion för internutredningar kring datoranvändningen. ST-avdelningen vill delta i den funktionen för att få en dialog om IT-frågor, integritet och säkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA