Bild: Getty Images

Många statsanställda blir utan julklapp

JUL2023-12-21

Bara hälften av de myndigheter som besvarat Publikts enkät ger medarbetarna en julklapp i år. Arbetsförmedlingen är en av flera myndigheter där de anställda varken får julgåva eller bjuds på julbord.

En lista över myndigheternas svar på frågan om de ger medarbetarna julklappar eller bjuder på julbord finns i slutet av artikeln.

Enligt Arbetsförmedlingen är det minskande förvaltningsanslag som är orsaken till att myndighetens medarbetare i år inte bjuds på något julbord. De anställda får inte heller någon julklapp.

– Det är ett jättetråkigt beslut, som vi verkligen inte vill ta. Men med tanke på det ekonomiska läget behöver vi värna kompetensen och bemanningen på myndigheten. Det är inte ett bestående beslut utan gäller bara för i år, säger Andreas Sjögren, stabschef på Arbetsförmedlingens HR-avdelning.

Arbetsförmedlingen är inte den enda myndigheten som ställt in julfirandet. Av de tjugofyra statliga arbetsgivare som besvarat Publikts enkät svarade sex att de varken kommer att bjuda de anställda på julbord eller ge dem någon julklapp i år. Utöver Arbetsförmedlingen har även Försäkringskassan, Kammarkollegiet, Kemikalieinspektionen, Myndigheten för digital förvaltning och Vinnova valt bort såväl julgåvor som julbord.

Elva av de tjugofyra svarande myndigheterna ger en julklapp till sina anställda. Samtliga uppger att värdet ligger på eller strax under 500 kronor, vilket är gränsen för att en julgåva ska vara skattefri.

STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, Åsa Johansson, är besviken på att arbetsgivaren inte väljer att uppmärksamma medarbetarna i samband med julen.

– Det är många personalförmåner som försvunnit under det senaste året. Med tanke på det så landade det här väldigt illa hos personalen. Många ser det som ytterligare ett bevis på att man som anställd inte är uppskattad, säger hon.

Åsa Johansson säger att hon har förståelse för att arbetsgivaren prioriterar bemanningen i det svåra ekonomiska läge som myndigheten befinner sig i. Men hon tycker samtidigt att man gått för långt när det gäller att spara in på personalförmåner.

– Vi riskerar att tappa personal när många inte längre ser Arbetsförmedlingen som en attraktiv arbetsgivare. Det finns ju annat än förmåner man kan spara in på. Kanske kunde man i alla fall ha kvar någonting för att visa att man ändå uppskattar personalen, säger Åsa Johansson.

Kriminalvården är en av fem myndigheter som valt att både bjuda på julbord och ge bort julklappar i år. Ytterligare tre myndigheter som delar ut julklappar har svarat att de pengar som finns avsatta för personalaktiviteter bland annat kan användas till julbord. På Jämställdhetsmyndigheten får de anställda antingen julgåva eller julbord.

På Kriminalvården är julbordet en tradition, även om det blev ett avbrott under pandemin, medan julklappen är ett sätt för arbetsgivaren att visa tacksamhet efter ett tufft år, berättar Hanna Frummerin, enhetschef på myndighetens HR-avdelning.

– Det har varit ett ansträngt läge och vi är måna om att uppmärksamma våra medarbetare. Därför valde vi att göra både och i år. Vi hoppas att det blir uppskattat, säger hon.

STs avdelningsordförande Joachim Danielsson uppskattar den gesten från arbetsgivaren.

– Det är glädjande och fint att myndigheten uppmärksammar det fantastiska jobb som görs av alla anställda i Kriminalvården på det här sättet, säger Joachim Danielsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

jul
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA