Mångfaldsplaner fungerar inte

RAPPORT2004-06-16

En handlingsplan är en otillräcklig åtgärd om de statliga myndigheterna ska öka den etniska mångfalden. Det visar en rapport från Statskontoret.

Om de statliga myndigheterna ska stärka sin etniska mångfald måste de ta till kraftfullare medel. Ställ till exempel upp konkreta rekryteringsmål inom vissa strategiskt viktiga områden, råder Statskontoret i sin rapport. Myndigheternas handlingsplaner visar på få konkreta resultat.

Statskontoret har dels kartlagt vilka myndigheter som upprättat handlingsplaner för att främja etnisk och kulturell mångfald, dels analyserat vilka problem myndigheterna haft i det arbetet och deras behov av stöd.

Endast två av tre myndigheter har hittills åstadkommit handlingsplaner och det kan enligt Statskontoret inte uteslutas att det skett främst för att regeringen krävt det.

Statskontorets slutsatser är bland annat:

  • Regeringen bör ompröva beslutet att handlingsplaner ska finnas och istället få fram etisk och kulturell mångfald genom styrning på vanligt sätt.
  • Rekryteringsmål bör prövas på försök.
  • Myndigheternas insatser bör följas upp och utvärderas. Samverkan mellan dem bör uppmuntras.
  • Regeringskansliets och myndigheternas ansvar bör göras tydligare.

Bakgrund

Regeringen beslöt hösten 1999 att alla statliga myndigheter skulle upprätta handlingsplaner. Syftet var att främja etnisk och kulturell mångfald bland de anställda. Statskontoret har nu analyserat och kartlagt arbetet med handlingsplanerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA