Margareta Åberg avgår som riksrevisor

RIKSREVISIONEN2016-09-15

Den enda återstående riksrevisorn, Margareta Åberg, har meddelat att hon tänker avgå. Hon lämnar sin post när en ny riksrevisor tillträtt. ST välkomnar beskedet.

”Efter de senaste månadernas händelser har jag kommit fram till att det är bäst att myndigheten får en nystart genom en helt ny ledning som med full kraft tar sig an det viktiga arbetet att genomföra revisionsuppdragen och att driva utvecklingsarbetet och det förtroendeskapande arbetet vidare.”

Det skriver Margareta Åberg i ett pressmeddelande på Riksrevisionens hemsida. Hon avgår dock inte omedelbart, och förklarar det med att det krävs att åtminstone en riksrevisor är på plats för att myndigheten ska kunna utöva sin verksamhet. Riksrevisorerna har inte några ersättare.

Hennes tidigare riksrevisorskolleger, Susanne Ackum och Ulf Bengtsson, lämnade sina uppdrag 8 juli respektive 31 augusti efter en granskning av Dagens Nyheter där deras agerande ifrågasattes.

Riksrevisorerna tillsätts av riksdagen efter beredning av konstitutionsutskottet. Publikt har sökt utskottets ordförande Andreas Norlén, M, och vice ordförande Björn von Sydow, S. Riksdagen kommer att hålla en presskonferens om Riksrevisionen kl 12 i dag.

I ett meddelande till personalen skriver Margareta Åberg att riksrevisorerna tagit initiativ till förändringar för att effektivisera verksamheten: ”Mycket är genomfört, annat åretstår och allt har inte blivit som det var tänkt.”

STs ordförande Britta Lejon välkomnar i ett pressmeddelande avgångsbeskedet: ”Det är vad som krävs för att börja återupprätta förtroendet för Riksrevisionen”. Hon anser att Riksrevisionen nu har chansen att få en bra nystart. ”Transparensen måste öka, tjänstetillsättningar måste vara oklanderliga och utredarna på Riksrevisionen bör få ett större oberoende”, kommenterar Britta Lejon.

Margareta Åberg. Foto: Christian Hagward.
Margareta Åberg. Foto: Christian Hagward.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA