Massiv kritik mot statliga flyttförslaget

NYHET2005-02-23

omlokaliseringen Facket, Arbetsgivarverket, Statskontoret
och så gott som samtliga berörda myndigheter dömer ut Jan Bergqvists lokaliseringsutredning. Riksdagen tar ställning före sommaren.

ST avvisar lokaliseringsutredningens förslag. Det gör även Saco och Arbetsgivarverket. Statskontoret ger utredningen svidande kritik.

–Det jag reagerar mest på är utredarens cyniska sätt att se på de statsanställdas kompetens och engagemang i sitt jobb, säger STs ordförande Annette Carnhede.

I ett yttrande till finans- och näringsdepartementet tar ST avstånd från utredningens förslag. Om det blir verklighet får det förödande konsekvenser för både verksamheter och berörda individer, menar ST.

Beslutsunderlaget är vanskligt, analysen är summarisk och beräkningarna schablonmässiga. De anställda ställs inför omöjliga alternativ och hela familjer påverkas, skriver ST i yttrandet.

Nästan alla slutar

ST påpekar också att tidigare erfarenheter visar att nästan hela personalstyrkan byts ut vid en flytt vilket gör att kompetens och erfarenheter går förlorad. Därför tar det lång tid innan effektiviteten har byggts upp igen.

Om regeringen ändå går vidare med förslaget krävs en fullständig konsekvens- och kostnadsredovisning och resurser till myndigheterna så att de både klarar omställningen och att ge de anställda stöd.

Förbundet efterfrågar åtgärder för att stärka etableringen av företag på de aktuella orterna. Ett förslag är att de företag som nyanställer befrias från arbetsgivaravgiften under några år.

Saco anser att risken för en kraftig kvalitetsförlust är överhängande i flera fall och att förslaget bör avvisas i de delarna.

Hälsan inte utredd

Arbetsgivarverket, Agv, hävdar att omlokaliseringen blir betydligt dyrare än vad utredningen räknar med och pekar även på direkta felräkningar. Kompetensförlusten kan i vissa fall bli bestående, enligt Agv, som också kritiserar att utredningen inte innehåller något om hur omlokaliseringen påverkar de anställdas arbetsmiljö och hälsa.

Statskontoret menar att utredningens beräkningar bygger på godtyckliga antaganden och att de effekter av omlokaliseringen som lyfts fram är spekulativa.

På STs initiativ har de centrala facken i staten träffat statssekreterarna i närings- och finansdepartementen och framfört sina synpunkter. Ytterligare möten planeras.

ST har också startat utbildningar för lokala förtroendevalda om trygghetsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA