Medborgarinflytande tas bort i Försäkringskassan

FKASSAN2007-01-16

När socialförsäkringsnämnderna läggs ned försvinner medborgarinflytandet inom Försäkringskassan. Det finns också en risk för att kassans ärenden ska bedömas hårdare i framtiden.

Inom Försäkringskassans område har både försäkringsdelegationerna och socialförsäkringsnämnderna stått för medborgarinflytandet, ett inflytande som nu försvinner i all tysthet. Från årsskiftet lades försäkringsdelegationerna ner genom riksdagsbeslut och nu står socialförsäkringsnämnderna på tur.

Besluten kan ske snabbare

–Idémässigt är det synd att lägga ned både nämnder och delegationer, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan. Socialförsäkringsnämnderna kombinerar tjänstemännens kompetens med lekmannainsyn, men läggs de ned kan det leda till att ärenden handläggs snabbare.

Att socialförsäkringsnämnderna försvinner är, enligt henne, den största frågan för de försäkrade, eftersom nämnderna fattar beslut i ärenden om sjuk- och aktivitetsersättning, handikappersättning, vårdbidrag, arbetsskadeförsäkring, assistansersättning och statligt personskadeskydd. Nämnderna har också kunnat ändra försäkringskassans beslut, även till den enskildes fördel.

Risk för hårdare tillämpning

Kalle Larsson, som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott för vänsterpartiet, är mycket kritisk till att socialförsäkringsnämnderna ska läggas ned.

–Tas medborgarinflytandet bort riskerar vi att gällande lagstiftning kommer att tillämpas hårdare, säger han. Redan nu bedöms enskilda ärenden hårdare än förut. Jag har förstått att också socialdemokraterna och miljöpartiet är mycket kritiska till den här förändringen.

Han beklagar också att försäkringsdelegationerna är borta. Förutom att tillsätta ledamöter i socialförsäkringsnämnderna har delegationerna diskuterat kassans övergripande arbete och utvärderade dess verksamhet.

Själva beslutet att avveckla nämnderna har ännu inte fattats, men aviseras i årets budgetproposition. Troligen försvinner de från 2008.

BAKGRUND

En försäkringsdelegation per län inrättades när Försäkringskassan blev en enda myndighet 2005. Ledamöterna var politiker som bland annat utsåg ledamöterna i socialförsäkringsnämnderna. Delegationerna lades ned från årsskiftet. Socialförsäkringsnämnderna har sju ledamöter var – fem politiker och två från arbetsmarknadsorganisationerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA