Medlemsprotester mot lönebroms

ST2007-09-17

Omkring 2 500 ST-medlemmar har ställt sig bakom ett uttalande med krav om likvärdig löneutveckling i det kommande avtalet för statliga myndigheter.

Uttalandena kommer från ett sjuttiotal arbetsplatser runt om i landet. De gjordes i samband med ett stort antal medlemsmöten och andra möten förra veckan, då förbundet genomförde den första av två inplanerade ”synlighetsveckor”.

Uttalandena riktas till riksdag och regering. Bakgrunden är att regeringen i vårpropositionen aviserade att löneanslagen skulle räknas upp extremt lite 2008, med endast 0,78 procent. De avtal som undertecknats för andra delar av arbetsmarknaden ligger normalt på 3,4 procents löneökning per år.

Den låga uppräkningen i staten innebär att myndigheterna antingen måste pressa ned löneökningstakten eller säga upp tusentals anställda.

”Statligt anställda och medlemmar i ST accepterar inte en sämre löneutveckling än vad andra sektorer på arbetsmarknaden fått. Vi ska inte genom en sämre löneutveckling bidra till att finansiera att en god service till allmänheten ska upprätthållas”, sägs det i uttalandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA