Medlingsinstitutet ska analysera inkomstskillnader

JÄMSTÄLLDHET2022-06-28
Medlingsinstitutet, MI, har fått i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av löner och andra inkomster som påverkar individens disponibla inkomst över livet.

Medlingsinstitutets uppdrag handlar om att analysera inkomstskillnader mellan kvinnor och män över tid. I ett första steg ska Medlingsinstitutet göra en jämställdhetsanalys av löneinkomster och andra inkomster. Myndigheten ska dessutom lämna förslag på hur sådana jämställdhetsanalyser kan göras regelbundet.

”MI uppskattar att vi fått förtroendet att göra fördjupade analyser av kvinnor och mäns inkomster. Vi kommer, i samverkan med Statistiska centralbyrån, SCB, utnyttja Bas, befolkningens arbetsmarknadsstatistik, för att få en djupare förståelse av inkomstfördelningen”, förklarar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Utöver löneinkomster ska Medlingsinstitutet analysera hur avkastning från kapital, näringsinkomst samt transfereringar fördelas mellan kvinnor och män. Syftet är att kunna jämföra inkomster mellan olika grupper och sektorer, samt belysa hur inkomstskillnader mellan kvinnor och män kan se ut för olika grupper.

Medlingsinstitutet har sedan tidigare i uppgift att analysera löneutvecklingen från ett jämställdhetsperspektiv. Myndigheten presenterar årligen en rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män. Den nya jämställdhetsanalysen av löneinkomster och andra inkomster kan redovisas i form av en kompletterande fördjupningsdel i rapporten om löneskillnader i juni 2023, skriver Medlingsinstitutet i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.