Mer rådgivning minskar arbetslösheten

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-06

Fler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Förstärkt förmedlingsverksamhet gör att arbetslösa hittar jobb fortare, enligt en IFAU-rapport gjord i samarbete med Arbetsförmedlingen. Rapporten bygger på ett storskaligt försök där arbetslösa som skrevs in vid Arbetsförmedlingen fick tillgång till extra många möten med arbetsförmedlare. En jämförelsegrupp fick myndighetens ordinarie utbud.

Studien visar att de som hade fler möten med en arbetsförmedlare fick fler tips på relevanta lediga jobb genom platsanvisningar och platsförslag. Det gjorde att jobbsökandet blev bättre riktat och att de lämnade arbetslösheten snabbare än jämförelsegruppen.

”Arbetsförmedlarna gav de arbetslösa anvisningar och förslag som de också följde. De arbetslösa sökte 'rätt' jobb snabbare än vad de skulle ha gjort annars. Arbetsförmedlarnas arbete med förmedling och matchning är viktigt”, säger Johan Vikström, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Personerna i jämförelsegruppen som inte fick några extra möten fick jobb i lägre utsträckning. Enligt rapporten skulle ett fullskaligt införande av förstärkt förmedlingsverksamhet för samtliga nyinskrivna minskar arbetslösheten med 0,2 procentenheter. Enligt forskarnas beräkningar skulle den extra hjälpen bli självfinansierande. Lägre arbetslöshet leder till besparingar i form av lägre kostnader för a-kassa.

Det gjorde ingen skillnad om de extra mötena hölls på distans eller som fysiska möten på kontor. Extra gruppmöten gav inte samma positiva resultat. Enligt forskarna är det avgörande att de arbetslösa fick personligt stöd.

Arbetsförmedlingen genomförde försöket i samarbete med IFAU under 2015. Totalt deltog mer än 55 000 personer på 72 arbetsförmedlingskontor. En slumpmässigt utvald grupp arbetslösa fick fler arbetsförmedlarmöten, medan kontrollgruppen tog del av ordinarie verksamhet. I utvärderingen används data från Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA