#Metoo-satsningar i vårbudgeten

#METOO2018-04-09

Regeringen satsar över 100 miljoner kronor i vårbudgeten på förebyggande och kompetensutveckling i spåren av #metoo-kampanjen. 25 miljoner kronor satsas på arbetslivet och 50 miljoner på skolan.

För att stärka det förebyggande och kompetenshöjande arbetet mot sexuella trakasserier satsar regeringen 10 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket och 15 miljoner kronor till de regionala skyddsombuden under 2018. Satsningen i vårbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

”Under höstens #metoo-vrål vittnade många kvinnor om rena lagöverträdelser, men också om en helt oacceptabel arbetsmiljö. Det är uppenbart att det inte gjorts tillräckligt för att komma tillrätta med dessa problem”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

#Metoo har visat på sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling inom olika sektorer och branscher i samhället. Därför anser regeringen att det är nödvändigt med ökade insatser för att stärka det förebyggande och kompetenshöjande arbetet. Satsningarna ska ge både arbetsgivare och arbetstagare bättre stöd i arbetsmiljöarbetet för att förebygga sexuella trakasserier.

Av satsningen på förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor går 50 miljoner kronor till skolan.

”I många av vittnesmålen i #metoo beskrevs övergrepp och kränkningar som aldrig ska tolereras i skolan. Grunden för övergreppen har ofta lagts när män varit pojkar. Därför är det så viktigt att vi har en stark och likvärdig sex- och samlevnadsundervisning som kan samverka med skolans arbete för trygghet och mot kränkningar”, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA