#Metoo-satsningar i vårbudgeten

#METOO2018-04-09
Regeringen satsar över 100 miljoner kronor i vårbudgeten på förebyggande och kompetensutveckling i spåren av #metoo-kampanjen. 25 miljoner kronor satsas på arbetslivet och 50 miljoner på skolan.

För att stärka det förebyggande och kompetenshöjande arbetet mot sexuella trakasserier satsar regeringen 10 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket och 15 miljoner kronor till de regionala skyddsombuden under 2018. Satsningen i vårbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

”Under höstens #metoo-vrål vittnade många kvinnor om rena lagöverträdelser, men också om en helt oacceptabel arbetsmiljö. Det är uppenbart att det inte gjorts tillräckligt för att komma tillrätta med dessa problem”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

#Metoo har visat på sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling inom olika sektorer och branscher i samhället. Därför anser regeringen att det är nödvändigt med ökade insatser för att stärka det förebyggande och kompetenshöjande arbetet. Satsningarna ska ge både arbetsgivare och arbetstagare bättre stöd i arbetsmiljöarbetet för att förebygga sexuella trakasserier.

Av satsningen på förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo och mäns våld mot kvinnor går 50 miljoner kronor till skolan.

”I många av vittnesmålen i #metoo beskrevs övergrepp och kränkningar som aldrig ska tolereras i skolan. Grunden för övergreppen har ofta lagts när män varit pojkar. Därför är det så viktigt att vi har en stark och likvärdig sex- och samlevnadsundervisning som kan samverka med skolans arbete för trygghet och mot kränkningar”, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.