Kriminalvården, Polisen och Migrationsverket hör till de myndigheter som får ökade anslag de kommande åren. Det förutsatt att finansminister Magdalena Anderssons budgetproposition går igenom.
Bild: Linus Hellerstedt
Kriminalvården, Polisen och Migrationsverket hör till de myndigheter som får ökade anslag de kommande åren. Det förutsatt att finansminister Magdalena Anderssons budgetproposition går igenom.

Migration och rättsväsende prioriterat i budgeten

STATSBUDGETEN2019-09-18

Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. ”För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, sin första statsbudget sedan den politiska överenskommelsen januariavtalet slöts mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet.

Magdalena Andersson framhöll att kostnaderna för migration och integration minskat stadigt sedan 2017. Det är en utveckling som hon menar kommer att hålla i sig de närmaste åren.

Trots det föreslås Migrationsverket få ett ökat anslag i regeringens budgetproposition.

– Det är fortfarande långa handläggningstider och ganska komplicerade ärenden, så för att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser, säger Magdalena Andersson till Publikt.

Nästa år får myndighetens förvarsverksamhet ett tillskott på 125 miljoner kronor. Under 2021 och 2022 blir anslagsökningen 200 miljoner kronor årligen.

Även Migrationsverkets verksamhet vid utlandsmyndigheterna får extra medel. Där handlar det om 166 miljoner kronor per år till och med 2022, med början nästa år.

Också migrationsdomstolarna får en ökning av anslaget, 307 miljoner kronor de närmaste tre åren.

En ökad upplevd otrygghet bland Sveriges medborgare och den senaste tidens uppmärksammade skjutningar var Magdalena Andersson ansats för att föra in sin budgetpresentation på rättsväsendets område. Polismyndigheten får ett ökat anslag med 120 miljoner kronor per år fram till 2022. ”Den högsta budgetanslagsökningen i modern tid” som myndigheten fått, framhöll hon.

Pengarna ska enligt finansministern framför allt gå till att anställa mer personal. Huruvida det betyder höjda polislöner hänvisar hon till parterna att enas om.

– Det är Polisen som bestämmer hur de använder sitt anslag, säger Magdalena Andersson.

Eftersom fler poliser kan betyda fler intagna på fängelserna i ett läge där Kriminalvården redan har en hög beläggningsgrad får myndigheten 200 miljoner kronor extra redan i år. Det följs av 130 miljoner kronor nästa år, 559 miljoner kronor 2021 och 719 miljoner kronor för 2022.

Åklagarmyndigheten får totalt 183 miljoner kronor mer till och med 2022. Sveriges domstolar får 174 miljoner kronor redan i år, bland annat för att råda bot på en växande kö när det gäller antalet mål. Statens institutionsstyrelse får ett totalt budgettillskott på 222 miljoner kronor till och med 2022.

Jämställdhetsmyndigheten får sammanlagt 210 miljoner kronor till och med 2022 till arbetet med att återupprätta sin verksamhet. Det är pengar som kommer i kölvattnet av det upprivna nedläggningsbeslutet, som var ett resultat av den budget för 2019 från Moderaterna och Kristdemokraterna som antogs av riksdagen hösten 2018.

Ett antal av de statliga museerna tilldelas 90 miljoner kronor per år med början nästa år och fram till 2022 för att kunna erbjuda fri entré.

Budgetanslaget för järnvägsunderhåll föreslås också räknas upp från nästa år, med 100 miljoner kronor per år till och med 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA